home

Fysiotherapierotterdamcentrum.nl

Manuele therapie

Manuele therapie

Wat is Manuele Therapie ?

Manuele therapie is een behandelmethode om functieproblemen in gewrichten te verminderen zodat pijn- en stijfheidsklachten van de gewrichten en spieren kunnen herstellen.
De manueel therapeuten in praktijk Rotterdam Centrum zijn fysiotherapeuten die naast hun afgeronde opleiding voor fysiotherapie verschillende opleidingen voor manuele therapie hebben gevolgd. Daarmee hebben ze extra kennis opgedaan over de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder dat van de wervelkolom. Onze manueeltherapeuten zijn daardoor uitstekend in staat om de oorzaak van verschillende klachten te beoordelen. Zo kunnen ze voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat uit het mobiliseren en soms manipuleren van gewrichten, het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Wanneer naar een manueel therapeut

Als je een gewricht slecht kan bewegen, of gewrichtspijn hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.
Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
duizeligheid bij het bewegen van de nek;
bekkenklachten
terugkerende schouder- elleboog- en polsklachten
terugkerende heup- knie en voetklachten.

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe de specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heb je dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Werkwijze manueel therapeut

Intake ; snel duidelijkheid

Na een screening bestaat uw eerste afspraak uit twee onderdelen: een gesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt onze manueel therapeut vragen over de klachten; bijvoorbeeld over hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of afnemen.
Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut uw houding en bewegingen beoordeelt en uw gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld wat de oorzaken van de klachten zijn. Samen met u beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan wordt er een plan van aanpak besproken. Zo heeft u meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Behandeling: effectieve therapie

De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: patiënten voelen een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

Onze manueeltherapeuten werken nauw samen met onze fysiotherapeuten, bekkenfysiotherapeuten en kinderfysiotherapeuten. De manuele therapie zorgt voor een betere beweeglijkheid, waardoor de oefentherapie effectiever kan zijn.

Extra aandachtspunten van onze manueeltherapeuten

Manuele therapie bij kinderen

De kinderfysiotherapeuten in onze praktijk werken nauw samen met onze manueeltherapeuten. Wij zien veel kinderen van 0 tot 18 jaar in onze praktijk, om de volgende redenen: lees meer >

Manuele therapie bij bekkenklachten

De bekkenfysiotherapeuten in praktijk Rotterdam Centrum werken nauw samen met de manueeltherapeuten.
Door de manueeltherapeuten is specialistische kennis opgedaan door het volgen van cursussen over bekkenklachten. Zie bekkenfysiotherapie

Privacy policy