home

Fysiotherapierotterdamcentrum.nl

Bekkenfysiotherapie

Draagzakken en draagdoeken

Het gebruik van draagzakken en draagdoeken laat de laatste jaren een stijgende lijn zien. Ook in de kinderfysiotherapiepraktijk neemt het aantal vragen over het gebruik van draagdoeken en draagzakken toe.
Om goed aan deze hulpvragen tegemoet te komen en deze op een professionele manier te kunnen beantwoorden hebben 2 van onze kinderfysiotherapeuten zich geschoold tot ‘draagconsulent’. Dit betekent dat zij middels gecertificeerde scholing op de hoogte zijn van de wetenschappelijke onderbouwing en het juiste gebruik van draagzakken en draagdoeken en daarmee op een verantwoorde wijze u te woord kunnen staan en adviseren over dit onderwerp.

Ergonomisch versus niet-ergonomisch

Er zijn tegenwoordig zeer veel verschillende soorten draagzakken en draagdoeken op de markt. Voor juist gebruik voor zowel kind als ouder is het belangrijk dat deze producten ‘ergonomisch’ zijn. Ergonomisch houdt in dat de draagzak voor de ouder de juiste ondersteuning biedt rondom de schouders, rug en bekken. Voor de baby houdt dit in dat hij of zij met de juiste beenspreiding en met de juiste bolling van de rug in de draagzak zit. Ook dient de romp en het hoofdje van de baby goed ondersteund te zijn.
Helaas is de term ‘ergonomisch’ niet beschermd en mag elke fabrikant deze term aan zijn product geven. Daarmee is het soms lastig om als consument te bepalen of het product aan de juiste eisen voldoet.
Heeft u vragen of uw draagzak/draagdoek echt ergonomisch is dan kunt u hiermee uiteraard bij ons terecht. Mocht u op het punt staan een product te willen gaan aanschaffen dan kan met u meegedacht worden of dat voor u en uw baby een goede keus zou zijn.

Redenen voor het gebruik van een draagzak of draagdoek

Redenen waarom een ergonomische draagzak of draagdoek gebruikt kan worden zijn de volgende:

  • Er is sprake van veel huilen/onrust bij de (jonge) baby bijvoorbeeld als gevolg van darmkrampjes. De baby is vaak rustig als hij bij een van zijn ouders is. Door in de draagzak/doek te zitten kan aan deze behoefte voldaan worden terwijl de ouder zijn handen vrij heeft voor andere activiteiten.
  • Er is sprake van een reflux (opkomende melk). Door in een draagzak/doek te zitten is de baby in een verticale houding waardoor de melk minder gemakkelijk omhoog kan komen en de baby daardoor minder pijnklachten heeft.
  • Er is sprake van een voorkeurshouding van het hoofdje naar 1 kant waardoor eventueel een afplatting van de schedel is ontstaan. Door het dragen van de baby in de draagzak/doek is er op dat moment geen druk op de schedel wat kan bijdragen aan het verminderen/voorkomen van een toename van de afplatting.
  • Er is sprake van slecht slapen in het bedje/wiegje. Soms wil de (jonge) baby de eerste maanden niet in zijn of haar eigen bedje slapen, maar alleen bij papa of mama op de arm of borst. Als de baby in de draagzak/doek zit kan aan deze behoefte worden voldaan en kan hij of zij toch aan de benodigde slaap komen.
  • Het gebruik van de kinderwagen is lastig en de baby moet mee. Te denken hierbij valt aan het wandelen in de natuur, plekken met veel (rol)trappen, het reizen met openbaar vervoer of het binnengaan van winkels met smalle gangpaden.

U kunt bij ons terecht voor:

  • Informatie over ergnomische draagzakken en doeken. Wat is er op de markt, welke is geschikt voor mij en mijn baby? Wat zijn de verschillen tussen de producten?
  • Het uitproberen van draagzakken en draagdoeken. Wij hebben verschillende soorten (allen ergonomisch) draagzakken en doeken in de praktijk voor u klaarliggen welke u kunt proberen. Hierdoor kunt u voelen welk product voor u en uw baby het meest comfortabel aanvoelt. Tevens hebben wij een officiële ‘draagpop’ (een babypop van 3,5 kg) ter beschikking welke gebruikt kan worden als er bijvoorbeeld voor het eerst met een draagdoek geknoopt gaat worden.
  • Het leren knopen van een draagdoek (alleen buikdragen). Dit kan zijn met uw eigen doek of een doek van ons. Wij hebben zowel een geweven als een rekbare draagdoek ter beschikking om mee te knopen. Het eerste oefenen met het knopen van een doek zal altijd met de draagpop plaatsvinden. Als dit eenmaal onder de knie is zal geoefend worden met uw eigen baby.
  • Het afstellen van uw eigen draagzak. Na de aanschaf van een draagzak is het belangrijk dat deze goed wordt afgesteld voor het gebruik, zowel voor uw baby als voor uw zelf.
Privacy policy